Lasten turvallisuudesta ja vapaaehtoisten luotettavuudesta

Yle nosti julkisuuteen 25.6.2018 kaksi tapausta, joissa järjestön tukihenkilöinä olevat henkilöt ovat syyllistyneet lapsen seksuaaliseen hyväksikäyttöön. Tiedotusvälineissä parhaillaan käsiteltävät hyväksikäyttötapaukset eivät liity mitenkään OmaKamu ry:n toiminnassa mukana oleviin perheisiin tai vapaaehtoisiin. Tällaisia tapauksia ei ole ollut toiminnassamme aiemminkaan.

Lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö on pahimpia tilanteita, joita vanhempi voi kuvitella lastaan kohtaavan. Se kuuluu myös tämän tyyppistä toimintaa järjestävien tahojen pahimpiin skenaarioihin. Turvallisuuteen liittyvät toimintatavat ovat erittäin tärkeitä järjestöille ja ehdottomasti myös OmaKamu ry:lle.

Meiltä kysellään melko usein vapaaehtoisten tukihenkilöiden luotettavuudesta. Lapselleen Kamua hakevat vanhemmat sekä toimintaan mukaan tulevat vapaaehtoiset tiedustelevat, miten varmistamme mukaan tulevien henkilöiden tarkoitusperät ja taustat. On ymmärrettävää, että lasten turvallisuuteen liittyvät asiat ovat keskeisesti mielessä tukihenkilötoimintaan tutustuttaessa.

Lyhyesti: OmaKamun lasten turvallisuutta varmistavat toimenpiteet

  • Ennakkohaastattelut vapaaehtoisille
  • Keskustelunomainen koulutus, jossa tutustutaan kurssilaisten arvoihin, motiiveihin ja elämänhistoriaan 
  • Rikosrekisteriotteiden tarkistaminen kaikilta vapaaehtoisilta
  • Turvallisuussuunnitelma toimintatavoista lasten fyysisen ja psyykkisen koskemattomuuden turvaamiseksi
  • Kamu-sopimukset, joissa määritellään Kamun (tukihenkilön), lapsen huoltajan ja yhdistyksemme vastuut sekä velvoitteet aktiivisen suhteen ylläpidossa
  • Kamu-suhteiden etenemistä seurataan ja arvioidaan yhdistyksen puolesta säännöllisesti
  • Yhdistyksemme toiminta perustuu avoimuuteen ja läpinäkyvyyteen. Turvallisen toiminnan elinehtona on avoin vuorovaikutus toimintamme piiriin kuuluvien vapaaehtoisten, perheiden ja toiminnastamme vastaavien työntekijöiden välillä.

Haastattelemme kaikki OmaKamu-koulutukseen tulijat henkilökohtaisesti. Viidentoista tunnin koulutus on luonteeltaan keskustelunomainen. Koulutustilaisuuksien ja haastattelujen aikana tutustumme osallistujien arvoihin, motiiveihin ja elämänhistoriaan. Koulutuksissa käymme läpi osallistujien kanssa myös yhdistyksemme turvallisuussuunnitelman, joka käsittää toimintatavat lapsen fyysisen ja psyykkisen koskemattomuuden turvaamiseksi. Turvallisuussuunnitelma on luettavissa kotisivuillamme. Turvallisuusasiat käydään läpi myös perheiden kanssa. Lisäksi tarkistamme jokaisen Kamuksi pyrkivän rikosrekisteriotteen.

Kaikki Kamu-suhteet käynnistyvät sopimuksella, jossa määritellään Kamun (tukihenkilön), lapsen huoltajan ja yhdistyksemme vastuut sekä velvoitteet aktiivisen suhteen ylläpidossa. Kamu-suhteiden etenemistä seurataan ja arvioidaan yhdistyksen puolesta säännöllisesti. OmaKamu ry haluaa tuntea vastuunsa toiminnassa ja olla aktiivinen osapuoli tuettavien lasten, heidän perheidensä ja vapaaehtoisen tukihenkilön pitkäaikaisen tukisuhteen kehittäjänä. Teemme sitä mm. lisäkoulutuksilla, keskusteluin ja järjestämällä yhteisiä tapahtumia lapsille ja vapaaehtoisille.

Mitkään käytännöt ja prosessit eivät ole täydellisiä. Yhdistyksemme toiminta perustuu avoimuuteen ja läpinäkyvyyteen. Turvallisen toiminnan elinehtona on avoin vuorovaikutus toimintamme piiriin kuuluvien vapaaehtoisten, perheiden ja toiminnastamme vastaavien työntekijöiden välillä. Jokaisen on otettava vastuunsa vakavasti.

Lisätietoja OmaKamu-toiminnasta:

Erkki Böös
OmaKamun hallituksen puheenjohtaja
050 0750 333
erkki.boos@omakamu.fi

Pekka Puukko
toiminnanjohtaja
050 543 8383
pekka.puukko@omakamu.fi

Merkityksellisyyttä ja odotusten täyttymistä – palautekyselyn tuloksia

Merkityksellisyyttä ja odotusten täyttymistä – palautekyselyn tuloksia

OmaKamu ry selvitti vuodenvaihteessa 2017–2018 perheiden, Kamujen ja yhteistyötahojen ajatuksia ja kokemuksia toiminnasta. Kysely toteutettiin sähköisellä lomakkeella. Perheet ja Kamut vastasivat nimettömästi, yhteistyötahoilta pyydettiin organisaation nimi. Kyselyn tavoitteena oli kartoittaa toiminnan nykytilaa sekä saada palautetta kehittämistä ja raportointia varten.

Kamut kalastusretkellä Tammisaaressa

Iloinen, reilun kymmenen hengen OmaKamu-porukka suuntasi perjantaina 8.6. perinteiselle, kolmatta peräkkäistä vuotta järjestetylle kalastusretkelle Tammisaareen. Moni mukaan lähtenyt lapsi oli jo pitkin kevättä kysellyt tihenevään tahtiin, milloin lähdetään kalastamaan. Nyt odotettu ja iloinen hetki oli koittanut.

Perillä meidät otti totutun sydämellisesti vastaan isäntä Jouni Vasankari ja hänen puolisonsa Aila. Perjantai-ilta alkoi nukkumapaikan valinnalla. Nukkumaan pääsi laavuun, asuntovaunuun ja sisälle taloon, kukin mieltymystensä mukaan. Sitten pelailtiin pelejä ja tutustuttiin toisiimme, mukana kun oli myös pari ensikertalaista.

Iltapalan ja -pesujen jälkeen pääsimme yöpuulle ja näkemään unia runsaista kalasaaliista. Aamutoimet sujuivat ripeästi ja kaikki olivat hyvissä ajoin lähdössä venesatamaan. Satamassa meitä odotti mainiot kalastusoppaat ja venekuskit Martin, Veikko ja Eemeli. He ja Jouni osasivat etsiä paikat, joista kala nappaa.

Muutaman tunnin kalastuksen – ja luonnollisesti eväiden syönnin jälkeen – palasimme takaisin satamaan runsaan kalasaaliin kera Täytyy tunnustaa, että Veikon venekunta oli tällä kertaa numero yksi, kun puhutaan kalojen narraamisesta.

Satamasta tultuamme pääsimme viereiselle maatilalle katsomaan lampaita, kanoja ja hevosia sillä aikaa kun lounasta valmistettiin. Lounaan jälkeen oli edessä Jounin moottoripyöräkyyditykset. Näin vauhtia saatiin niin maalla kuin merelläkin. Joillekin retkeilijöille nämä kokemukset olivat elämänsä ensimmäisiä. Illalla vielä söimme savustettuina aamupäivällä merestä nostettuja saaliita. Lopuksi osalla porukasta olikin jo kotiinlähdön aika. Toiset jäivät vielä seuraavaan aamuun.

Retki oli jälleen puitteiltaan aivan loistava. Lapset näyttivät nauttivan ja tutustuvan toisiinsa, joten retken voidaan todeta olleen todella onnistunut. Kiitos kaikille mukana olleille ja erityisen lämpimät kiitokset Ailalle ja Jounille!

Lisää retkikuvia löydät Facebook-sivuiltamme.

Kevätretki Nuuksion kansallispuistoon

Luontoretket ovat aina olleet suosituimpia tapahtumiamme. OmaKamu järjesti toiminnassa mukana oleville perheille ja vapaaehtoisille päivän Nuuksion kansallispuistossa lauantaina 28.4. Kevään ailahteleva sää oli puolellamme, kun yli 40 reippailijaa pääsivät nauttimaan metsään pilkahtelevasta auringosta ja miellyttävästä lämpötilasta.

Eräopasopiskelija Juha Laitila järjesti lapsille ja heidän Kamuilleen luontopolun, jonka varrella pysähdyttiin erilaisten puuhien äärelle. Eri pisteissä leikittiin peiliä, seurattiin johtajaa, arvuuteltiin pantomiimein eläimiä ja kerrottiin omista kesän mielipuuhista. Metsässä kiertelyn ohessa ihailtiin Nuuksion ympäröivää luontoa. Lasten vanhemmat kokkailivat samaan aikaan Aarnitulen tulipaikalla herkullista linssikeittoa.

Luontopolun päätteeksi lapset ja aikuiset kohtasivat jälleen. Yhteisen ruokailun jälkeen nautittiin jälkiruokapullat ja nuotiokahvit. Päivän päätteeksi kaikki halukkaat pääsivät vierailemaan Haltian luontokeskukseen ja sen upeisiin näyttelyihin. Erityisesti sisäänryömittävät karhunpesät, linnunpöntöt ja muut osallistavat näyttelyosiot olivat lapsista hauskoja.

Kiitos kaikille retkeen osallistuneille mukavasta päivästä!

Infotilaisuus Kampin palvelukeskuksessa 18.1.

OmaKamu ry ja Helsingin kaupungin Sosiaali- ja terveystoimen lasten ja nuorten tukihenkilötoiminta järjestävät kaikille avoimen infotilaisuuden lasten ja nuorten aikuisystävänä toimimisesta. Tilaisuus on Kampin palvelukeskuksessa (Salomonkatu 21 B, 00100 Helsinki) torstaina 18.1. kello 17.00–18.30.

Ryhtymällä lapsen tai nuoren tukihenkilöksi tai Kamuksi, voi vapaaehtoinen kulkea lapsen rinnalla ja mahdollistaa iloa hänen arkeensa. Samalla vapaaehtoinen tarjoaa turvallisen aikuisen läsnäoloa sekä jakamatonta huomiota. Tukihenkilöt ja Kamut tapaavat tuettavaa lasta tai nuorta noin kahdesti kuukaudessa.

Kumpaankin toimintaan voivat lähteä mukaan avarakatseiset aikuiset, joilla on tasapainoinen elämäntilanne ja oma elämänhallinta kunnossa. Tukihenkilöiden ja Kamujen ei tarvitse osata mitään erityistä. Mukaan haluavat haastatellaan ja koulutetaan tehtävään. Molemmissa organisaatioissa toimintoja ohjaavat sosiaalialan ammattilaiset.

Kaikille avoin Infotilaisuus lasten ja nuorten tukihenkilönä toimimisesta järjestetään torstaina 18.1. klo 17.00–18.30 Kampin palvelukeskuksessa, Salomonkatu 21 B, Helsinki.

Tilaisuuden avauspuheenvuorossa Myötätunnon voima vapaaehtoistoiminnassa (klo 17.10–17.30) Helsingin yliopiston sosiaalietiikan tutkija, yksi tuoreen Myötätunnon mullistava voima -kirjan kirjoittajista Anna M. Seppänen kertoo, miksi kannattaa tehdä hyvää toisille ja sitä kautta myös itselle.

Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Osallistuminen tilaisuuteen ei edellytä sitoutumista toimintaan, eikä tilaisuuteen ole ennakkoilmoittautumista.

Tervetuloa!

Tiedote STT:n sivuilla

OmaKamu ja Helsingin tukihenkilötoiminta vieraina Ylen aamu-tv:ssä 17.1.2018 (Yle Areena)

Joulutervehdys

On hieno hetki kiittää kaikkia meitä, jotka olemme yhdessä osallistuneet tärkeään OmaKamu-toimintaan tänä vuonna. Meitä on reilusti enemmän kuin vuosi sitten ja vuoden päästä olemme varmasti saaneet taas uusia lapsia ja aikuisia porukkaamme Helsingin, Espoon, Vantaan ja Hämeenlinnan alueilla.

On ilo tervehtiä kaikkia PikkuKamuja ja teidän perheitänne, kaikkia jäseniämme ja tukijoitamme ja tietysti aktiivista henkilöstöämme ja hallintoamme, sekä kaikkia teitä, jotka olette antaneet hienon panoksenne OmaKamu-toiminnalle tänä Suomen juhlavuonna.

Haluan vielä kiittää kaikkia vapaaehtoisia Kamuja. Teidän tärkeä toimintanne mahdollistaa tuen jo noin 50:lle PikkuKamulle perheineen vuoden 2017 lopussa. Kun antaa, niin saa. Saan jakaa kanssanne ne valtavan hienot hetket ja kokemukset, joita tämä vapaaehtoistoiminnan muoto meille Kamuille antaa. 

Toivon kaikkien meidän jakavan tietoa toiminnastamme monin tavoin. Jaetaan vaikka verkko- ja Facebook-sivujemme juttuja, twiitataan niitä ja pyydetään kaikkia tuttujamme yhdistyksen henkilö- tai yritysjäseniksi sekä kannustetaan mukaan Kamuiksi. Tästä kannattaa puhua, on tämä niin mukavaa touhua!

Rauhallista joulun aikaa ja oikein hyvää uutta vuotta 2018!

Erkki Böös 
Kamu ja hallituksen pj

Äänestä vuoden vapaaehtoista

Kansalaisareena järjestää jälleen Vuoden vapaaehtoinen -äänestyksen. Ehdokkaina on 69 aktiivista vapaaehtoistoimijaa ympäri Suomen. Joukossa on mukana Kamuna toimiva ja OmaKamu-toiminnan kehittymiseen vahvasti vaikuttanut helsinkiläinen Antti Perttu.

Antti on innostava persoona ja suurten visioiden mies, joka on laittanut itsensä ja mittavan kansainvälisen liike-elämän kokemuksena likoon edistääkseen OmaKamu-toimintaa. Hän on yksi OmaKamu ry:n perustajajäsenistä ja ensimmäinen yhdistyksen puheenjohtaja. Yhdistyksen tavoiteena on löytää mahdollisimman monelle lapselle turvallinen ja luotettava vapaaehtoinen aikuinen tukihenkilö eli Kamu sekä sitä kautta parantaa lasten mahdollisuuksiaan pärjätä elämässään.

Mikä tärkeintä, Antti on ollut Kamuna kahdelle pojalle useita vuosia. Hän innostanut monia muitakin osallistumaan sekä tuonut kokemuksiaan esille useissa medioissa.

Voit äänestää Anttia suoraan nettilomakkeella tai kampanjan nettisivuilta löytyvällä paperilomakkeella. Äänestysaika päättyy lokakuun loppuun mennessä.

Syysretki Liesjärven kansallispuistoon 2.9.2017

Viime syksynä teimme ensimmäisen kansallispuistoretkemme pääkaupunkiseudun OmaKamu-toiminnassa mukana olevien lasten ja aikuisten kanssa. Tuolloin liikuttiin Nuuksion maisemissa ja tutustuttiin luontokeskus Haltiaan. Tapahtumasta saatiin osallistujilta reilusti positiivista palautetta, joten ajatus uudesta retkestä jäi heti kytemään. Nykyään PikkuKamuja ja Kamuja on sekä pääkaupunkiseudulla että Hämeenlinnassa, joten syysretki päätettiin toteuttaa tällä kertaa isommalla porukalla.

Jalkapallojoukkue Fabianinkadun Fondyyn kalenterilahjoitusvaroilla toteutettiin ensimmäinen eri seutujen yhteinen OmaKamu-luontoretki. Tällä kertaa suunnaksi otettiin Liesjärven kansallispuisto. Luontoliiton Hämeen piirin Jenni Rönkkö oli suunnitellut mukavaa ohjelmaa lapsille ja aikuisille. Luonto-opas Juha Laitila saatteli retkeilijät hauskojen metsäleikkien ja –tehtävien pariin. Lounaaksi nautittiin nuotiotulella valmistettua hernekeittoa ja jälkiruuaksi kaikki halukkaat pääsivät valmistamaan oman tikkupullansa.

Iltapäivällä Kopinlahden alueelta käveltiin pitkospuita pitkin parkkipaikalle, josta siirryttiin autokyydein lähellä sijaitsevalle Korteniemen perinnetilalle. Entisen metsänvartijatilan pihapiirissä riitti ihasteltavaa. Satavuotiaiden suomalaisten maatilaperinteiden sekä myllynkivien ja rukkien tapaisten historiallisten esineiden lisäksi tilan eläimet, kuten lampaat, lehmät ja kukko, herättivät lapsissa kiinnostusta.

Tälläkin kertaa luontoretki onnistui erinomaisesti, joten syyskuussa 2018 otamme todennäköisesti taas suunnaksi uuden kansallispuiston. Iso kiitos mukavasta päivästä retken osallistujille, ohjaajille, Hämeen Setlementille ja Fondyylle!