Tule vapaaehtoiseksi Kamuksi lapselle

 • Kamuna toimiminen on laajentanut näkökulmaani lapsiperheiden arkeen ja yleensä heidän haasteisiinsa elämässä.
  — Birgitta
 • Olen saanut uusia, ihania ihmisiä elämääni ja käynyt sellaisissa paikoissa, joissa en ole ennen käynyt.
  — Saila
 • Ystävyyssiteen muodostuminen PikkuKamuun pienissä erissä on ollut se hienoin juttu.
  — Hannu
 • Toiminta on tuonut elämäniloa ja merkityksellisyyden tunnetta. On tullut puuhattua kaikenlaista mukavaa, jota muuten ei tulisi tehtyä.
  — Ulla

Kiinnostaako vapaaehtoistoiminta lasten ja nuorten parissa? Haluatko saada uusia kokemuksia? Oletko luotettava ja vastuuntuntoinen?

OmaKamu ry kehittää ja organisoi vapaaehtoista kaveritoimintaa lasten ja nuorten hyväksi. Ohjaamme luotettavia vapaaehtoisia aikuisia toimimaan lasten ja nuorten kavereina eli Kamuina. Toimintamme on ammattilaisten kehittämää, mutta tavallisten aikuisten toteuttamaa. Tuloksena syntyy ainutlaatuisia ystävyyssuhteita, kasvutarinoita ja elämäniloa.

Lapset tarvitsevat aikaamme

Kamu on aikuinen rinnalla kulkija, jonka tukeen lapsi voi luottaa arjen haasteiden keskellä. Kamu ja lapsi tapaavat säännöllisesti muutaman kerran kuukaudessa yhteisten harrastusten merkeissä. Tapaamisten myötä lapsi laajentaa elämänpiiriänsä, tutustuu uusiin ihmisiin ja oppii luottamaan heihin.

Kamua tarvitaan, kun lapsi kaipaa aikuisen aikaa ja tukea tai kokee olevansa yksinäinen. Yleisimmin Kamu-suhde aloitetaan lapsen ollessa 4–14-vuotias.

Kamu-suhteen tavoite on tukea lapsen kasvua ja kehitystä. Tavallisten ihmisten kyky tukea toista ihmistä on suurempi kuin usein kuvitellaan. Kamu ei ole ammattiauttaja, vaan luotettava aikuinen, joka voi oman esimerkkinsä avulla auttaa lasta oivaltamaan uusia asioita sekä huomaamaan omat voimavaransa.

Vapaaehtoistoiminta tekee hyvää

Omaa aikaansa antavat aikuiset edistävät lasten, nuorten ja perheiden hyvinvointia. Kamuna saat ainutlaatuisen mahdollisuuden seurata lapsen kasvutarinaa aikuiseksi. Voit olla tärkeä tuki lapsen tai nuoren kehityksessä. Tämä vaatii aikaa ja sitoutumista, mutta on erittäin palkitsevaa.

Parhaimmassa tapauksessa sinusta tulee lapsen elinikäinen ystävä. Lapsen kanssa tulet kokeilemaan uusia harrastuksia ja kokemaan uusia asioita. Toiminta haastaa sinua kehittämään omia sosiaalisia taitojasi uudella tavalla.

Liittymällä vapaaehtoiseksi olet osa Kamujen yhteisöä, jolle järjestetään vertaistapaamisia, virkistystapahtumia, lisäkoulutusta, työnohjausta sekä tutustumisia erilaisiin harrastuksiin ja liikuntamuotoihin. Tutkimusten mukaan vapaaehtoisena toimivat ihmiset voivat keskimäärin paremmin kuin ne, jotka eivät harrasta vapaaehtoistoimintaa. Vapaaehtoisuus voi siis lisätä myös omaa hyvinvointiasi.

Mitä OmaKamu-toiminta vaatii?

Kamuksi sopii kuka tahansa tavallinen aikuinen ihminen, jolla on halua ja voimavaroja olla mukana aikuista tarvitsevan lapsen elämässä. Kamu-suhde vaatii sitoutumista, mutta OmaKamu-yhdistys ja Kamu-verkosto ovat aina tukenasi.

Polku Kamuksi alkaa ottamalla meihin yhteyttä. Ensin käymme yhdessä läpi toimintamme perusasioita sekä omia lähtökohtiasi. Jos toiminta vaikuttaa sopivalta, osallistut OmaKamu-koulutukseen. Seuraavaksi ehdotamme sinulle sopivaa PikkuKamua. Autamme niin suhteen aloittamisessa kuin myöhemmissä vaiheissa.

Kamu-suhteet ovat aina omanlaisiaan. Pääsääntöisesti toimintaan kuitenkin kuuluu:

 • osallistuminen OmaKamu-koulutukseen

 • mahdollisen parin löydyttyä Kamu-suhteen aloituskeskustelu lapsen huoltajan kanssa

 • Kamu-tapaamiset noin 2 kertaa kuukaudessa – ohjelman ja aikataulun sovit yhdessä oman PikkuKamusi huoltajan kanssa

 • Kamu-pareille järjestettäviä retkiä ja tutustumisia harrastuksiin

 • Kamujen jatkokoulutukset.

OmaKamu-koulutus

Ennen vapaaehtoistoiminnan aloittamista jokainen Kamu käy OmaKamu-koulutuksen. OmaKamu-koulutus on maksuton 15 tunnin laajuinen kurssi, jonka aikana käsitellään Kamuna toimimisen periaatteita käytännönläheisesti.

Kurssin sisältö perustuu tutkimustietoon sekä pitkään ammatilliseen kokemukseen lasten ja nuorten kanssa toimimisesta. Tapaamiset eivät ole luentoja, vaan asioita opitaan ryhmäkeskusteluissa. Kurssitapaamiset ovat rentoja tilaisuuksia, joissa tutustuu koko ryhmään upeita ihmisiä.

Seuraavat OmaKamu-koulutukset alkavat syksyllä 2019 Helsingissä, Espoossa ja Lahdessa.

Ryhdy Kamuksi

Tällä hetkellä toimimme Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Hämeenlinnassa ja Lahdessa.
Tarvitsemme lisää vapaaehtoisia aikuisia Kamuja juuri nyt kaikilla näillä paikkakunnilla.
Toimintamme laajenee jatkossa myös uusille alueille.

Haluatko ryhtyä Kamuksi? Tai oletko kiinnostunut kuulemaan lisää Omakamu-toiminnasta?
Jätä meille yhteystietosi, niin olemme sinuun pian yhteydessä!


Tällä lomakkeella voit jättää yhteydenottopyynnön OmaKamulle.
Voit myös soittaa tai lähettää sähköpostia oman alueesi työntekijälle.

Alue *

Jos haluat tutustua meihin ja seurata vapaaehtoistoimintamme ajankohtaisia kuulumisia,
tilaa uutiskirjeemme ja seuraa Facebook-sivujamme.